» » » Berpindah Dari Blogspot ke WordPress

Berpindah Dari Blogspot ke WordPress

Assalamualaikum

Ini merupakan entri pertama buat Blog Bardboo yang kini sudah menggunakan WordPress.org, bukan lagi Blogspot. Semuanya gara-gara blog ini telah disekat oleh Google hari Jumaat (21 Oktober 2011) lepas. Tapi nasib baiklah beberapa jam lepas tu, OK balik.

Walaupun hanya beberapa jam je blog disekat, tapi saya tetap rasa cuak. Takut sangat kalau semua entri2 dalam blog ini akan hilang, sebab blog ini dah macam diari kehidupan saya.

Disebabkan takut perkara ini berulang lagi, saya terus contact Netkl untuk beli hosting. Lepas bayar, diorang pun terus transfer blog ini ke wordpress. Servis memang cepat, tiptop! Hari Sabtu semuanya dah setel. Tapi saya tak sempat nak belek2 blog disebabkan banyak urusan.

So hari Ahad barulah dapat godek2 blog baru ini. Mula-mula pening jugak kepala nak setting blog ini. Ini pun masih banyak yang belum siap. Tak apalah, perlahan-lahan jalan.

Best jugak rasanya bila dah dapat menggunakan hosting sendiri. Sebelum ini memang dah banyak baca tentang kelebihan WordPress, cuma belum berani untuk mengorak langkah setapak ke hadapan di dalam dunia blogging. Alhamdulillah, akhirnya pada 24 Oktober 2011, blog ini sudah berwajah baru.

Korang bila lagi? Jom cuba Netkl, mesti puas hati.

Kata Bardboo: Yang tak bestnya, follower yang dah berjumlah 8++ orang tu hilang macam tu je. Rasanya Google Rank yang dah level 3 pun akan turun ke kosong balik.

34 Responses

  1. Prestasi Blog Bardboo Sejak Berpindah ke WordPress | Blog Bardboo
    | Reply

    […] sejak saya berhijrah ke self-hosting ni, inilah kali pertama saya buat entri untuk paparkan statistik blog picisan ni. Saya tahu yang […]

  2. LoveHijau
    | Reply

    Salam sis, Tahniah atas pertukaran, sejujurnya memang bloggger wordpress lebih byk kelebihan dari blogger blogspot, even blogspot guna domain dot com. Tahniah, PR tinggi rendah bukan penentu mutlak kekuatan sesebuah blog, sebaliknya entry yang unik bermakna lebih cantik di mata uncle google.. selepas itu PR lebih tinggi pasti diraih
    LoveHijau recently posted..Paya Bakau Kg SetiawanMy Profile

  3. Azuan
    | Reply

    Tahniah sbb dah berpindah.. theme pun lawa ni.. Follower dan google rank tu blh meningkat dari masa ke semasa..
    Azuan recently posted..YanmieOnline – Boleh Bah Kalau KauMy Profile

  4. syamila
    | Reply

    line tenet tk ok plak..tk dpt tgk follower…huhuhu…
    syamila recently posted..Giveaway at Yanmieonline.comMy Profile

  5. syamila
    | Reply

    salam..selamat berpindah ke rumah baru yea…utk export follower blh rujuk di sini yea… http://syamilamohd.com/2010/11/cara-export-follower-dari-blogspot-to-wordpress/
    syamila recently posted..Giveaway at Yanmieonline.comMy Profile

  6. suri
    | Reply

    salam..langkah ke depan mmg terbagus utk lebih serius ke alam penulisan hee..

    semoga akan terus menyemai ilmu dan maklumat sesama kita..

    erm..awk org kuala linggi ker heeee..saya org kuala sg baru alahai dokat bebenoh tuh..
    suri recently posted..Apakah Perbezaan Laut Dengan Lautan?My Profile

  7. Rose Johari
    | Reply

    Wow tahniah & welcome to wordpress 🙂 boleh kongsi-kongsi idea ttg wordpress ni hehehe. Oh ya, y follower awak yg dah cecah 8++ tuh x boleh transfer? Hilang mcm mana tuh?

  8. Kak Long Mawar Merah
    | Reply

    Tahniah kerana dah ada hosting sendiri. Kak Long baru aje renew dengan Exabytes. Setakat ni ok. Ramai yang dah gunakan netkl ni beri pandangan positif. Boleh juga fikir-fikirkannya. Tapi, kalau nak tukar pun kena bulan september tunggu tahun depan.
    Kak Long Mawar Merah recently posted..Kerana TerpaksaMy Profile

  9. anis alya
    | Reply

    service Netkl mmg yg terbaik. pernah pakai. dan bercadang nak renew. entah bila nak renew pn tak tahu la. huhuhu…
    anis alya recently posted..Memang kelakar!!!My Profile

  10. Juan
    | Reply

    tahniah, saya pon gunakan netkl juga, hehe
    Juan recently posted..Death of Gaddafi | Kematian GaddafiMy Profile

  11. Dnazz
    | Reply

    ic..baru jer 2 3 hari tak bukak blog nie dah berubah eh..no worries iza still follow ini blog 🙂
    Dnazz recently posted..[Jom LIKE jugak]My Profile

  12. noor fatin
    | Reply

    follower hilang tu yg syg tu..huuu
    noor fatin recently posted..PENGIKUT ATAU PEMBACA?My Profile

  13. Kujie
    | Reply

    wah..ni theme tventy eleven kan?

    theme ni sidebar tak de kat single post, kalau nak ikuti tutorial, cuba baca kt blog
    http://lomotech.com/blog/tag/tutorial-twenty-eleven/ , dia ada buat banyak tutor utk edit theme ni utk letakkan sidebar kat single post. Kak Jie ikuti tutor tu dah jadi.

    komen tanya chmod 777 tu , benda tu dalam cpanel.

    cpanel kita masuk guna namablog.com/cpanel,
    Kujie recently posted..Bahaya Spa IkanMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      thanks kak sbb bgtau pasal blog tu..nnt sy singgah2 kat sana utk belajar lg tentang theme ni..

      yg masuk dlm cpanel tu, kita tukar nama folder wp-content tu ke chmod 777 yer?
      Bardboo recently posted..Berpindah Dari Blogspot ke WordPressMy Profile

      • syafiq_lomotech
        | Reply

        emm macam bahaya pulak taruk 777, rasanya 775. so orang luar boleh tengok tapi tak boleh ubah.
        syafiq_lomotech recently posted..Unsur TersembunyiMy Profile

  14. puanbee
    | Reply

    tahniah kerana berpindah ke hosting sendiri ..

    pss : bab sitemap , letak tak code di page ? letakn code tu dlm html ,
    puanbee recently posted..Giveaway Herba Maharani Puanbee & AyujamalMy Profile

  15. ema
    | Reply

    patutlah lain sikit wajah blog ni..
    ema recently posted..budak kena tinggal oleh ibunyaMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge