» » 5 Cabaran Dalam Penyusuan Susu Ibu

5 Cabaran Dalam Penyusuan Susu Ibu

Assalamualaikum.

Dulu masa saya kecil2, maksudnya masa zaman sekolah rendah, saya ingatkan orang yang menyusukan anak dengan susu ibu ini adalah orang yang susah, yang tak ada duit. Dan orang yang bagi susu formula pula (terutamanya yang mahal2 tu) adalah orang2 kaya dan mampu. Tapi itu dulu la, masa zaman kanak2 yang tak tahu apa2. Bila dah mengandungkan Ammar dan banyak baca majalah Pa&Ma, barulah saya tahu tentang kelebihan susu ibu ini. Kelebihan yang ada ni tersangatlah banyak sehingga susu formula yang PALING MAHAL sekalipun tak akan dapat lawan. Yelar nak lawan dengan ciptaan Allah, manalah boleh, kan? Betul tak?

Bila dah tahu kebaikan susu ibu ni, teruslah saya pasang azam untuk menyusukan anak sehingga umur dia 2 tahun. Masa tengah mengandung tu pun memang dah sibuk2 nak beli pam susu, dan yang menjadi pilihan adalah Spectra3. Alhamdulillah sekarangni Ammar dah setahun, dan masih menyusu badan walaupun masa dia baru lahir dia dah disuap dengan susu formula.  Harapnya boleh terus menyusukan Ammar sekurang2nya sehingga umur dia dua tahun, InsyaAllah. [Boleh baca di sini>>My Breastfeeding Journey]

Walaupun menyusukan anak ni bagus, tapi hakikatnya, bukannya mudah. Banyak cabaran yang kena ditempuh. Mungkin sebab itulah banyak ganjaran yang Allah berikan pada ibu2 yang menyusukan. Dan kalau si ibu tak mampu untuk menyusukan anak, suami kenalah mencari ibu susuan. Bukan ke kat situ dah nampak betapa mulianya susu ibu ini? Tapi masih ramai yang mencemuh. “Eh jijiklah susu ibu” “Ishh apa ni menyusu depan orang? Tak malu ke?” “Bagi je la susu formula, kan senang bila kau nak keluar, boleh tinggalkan baby kat rumah

Ya, sebenarnya benda kat atas inilah cabaran yang PALING BESAR dalam penyusuan susu ibu, iaitu persepsi orang sekeliling. Ini dari pemerhatian saya lah, mungkin bagi orang lain, lain pula pendapatnya. Kat bawah ni saya senaraikan ye cabaran2 dalam penyusuan susu ibu mengikut pemerhatian saya:

1) Orang Sekeliling:

Faktor paling penting, suami kena bagi sokongan 100%. Kalau suami jenis yang tak kisah, memang payah. Sebab itu golongan2 bapa pun sebenarnya kena tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu ini. Lepas suami, selalunya akan ada halangan dari ibubapa sendiri, dan ibubapa mertua. Selalunya bila baby menangis2, diorang akan kata “baby tak kenyang tu, susu kau je mana cukup, kena tambah dengan susu formula“.  Dan tambah pula dengan kata2 dari kawan2 “Dah kerja nanti kau bagi je anak kau susu formula, senang! Tak payah nak pam2“. Lepastu tambah pula dengan babysitter yang tak mahu jaga baby yang minum susu ibu, sebab katanya susah nak diuruskan.

Cubalah bayangkan untuk faktor ini je, dah berapa banyak benda si ibu kena hadapi? Alhamdulillah, saya bersyukur sangat2 sebab dapat sokongan dari Cik Abang. Dan walaupun masa mula2 dulu, Bonda ada juga kata susu saya sikit, Ammar tak kenyang. Tapi bila saya tetap degil dan terus mengepam sampai susu dah banyak, Bonda terus support saya. Dan siap ingatkan lagi masa untuk mengepam. Dan kalau jumpa orang pun, nampak je Bonda bangga cakap kat diorang yang cucu dia ni minum susu badan. Kalau dari keluarga mertua pun, saya tak hadapi masalah. Semuanya ok, Alhamdulillah. Kawan pun tak ada pula yang sibuk2 perli saya susukan Ammar, kalau ada yang cakap2 nanti, memang nak kena semburlah tu nampaknya. Hehe.

2) Bengkak Susu:

Benda ni saya kena masa dalam pantang. Memang sakit sangat2, sampai nak gerak sikit pun tak boleh. Masa tu, memang menangis je la kerjanya. Sakit nak bersalin pun tak menangis, ini sakit bengkak susu sampai nangis2. Oh tercalar sedikit keegoanku di situ. Hehe. Tapi memang betul, sakit bengkak susu ini memang lain macam. Dan kalau dah sampai demam plak, lagilah naya. Badan rasa panas yang melampau2. Kadang2 rasa macam untungnya lelaki, cuma perlu rasa sakit berkhatan je. Tapi perempuan? Sakit senggugut, sakit beranak, sakit bengkak susu. Jadi, jangan sesekali kata perempuan itu kaum yang lemah. Mungkin dari segi fizikal kekuatannya kurang dari lelaki, tapi dari segi lain, perempuan itu hebat. Kasih sayang seorang ibu, lagilah hebat! Sebab itu syurga di bawah tapak kaki ibu. =)

3) Sakit Belakang:

Sakit belakang ni saya akan kena bila Ammar menyusu lama2 tak nak lepas. Sabar je la. Kalau menyusu duduk, sampai terbongkok2 saya dibuatnya. Ok ini memang posisi menyusu yang salah. Tapi disebabkan malas nak cari tempat bersandar, tanggung je la akibatnya! Hehe. Tapi kalau menyusukan masa tengah2 malam, memang Cik Abg la yang jadi mangsa kena jadi tempat bersandar.

4) Puting Luka:

Maaf jika perkataan ‘puting’ tu buat sesiapa rasa tak selesa. Tapi inilah hakikatnya. Mula2 dulu luka sebab pam guna suction yang tinggi, tapi sekarangni ni pula luka sebab kena gigit.

5) Malu Nak Menyusu di Tempat Awam:

Atau nama yang lebih popularnya adalah “Nursing in Public” (NIP). Masa mula2 dulu, inilah yang paling saya risaukan. Sampaikan rasa kalau pergi jalan mana2 pun, tak boleh pergi lama2. Tapi sekarangni, dah ok dah. Yang penting kena yakin, dan nursing cover kena ada. Huhu.

Ada banyak lagi cabarannya, tapi saya dak larat nak taip. Apa kata kawan2 pula kongsikan cabaran yang dihadapi di bahagian komen kat bawah ini. Lepastu share kan entri ni di Facebook, Twitter, Google+ dan sebagainya supaya lebih ramai yang tahu tentang cabaran2 yang kita hadapi ini. Semoga mereka akan lebih memahami. Dan semoga lebih ramai yang akan berazam untuk menyusukan anak2 mereka kelak, InsyaAllah, sama2 kita doakan. ^_^

42 Responses

  1. […] Antara petua yang Mama buat masa bengkak susu tu adalah sikat dari pangkal payudara ke puting, dan juga tekapkan kelopak kobis pada payudara. Alhamdulillah, esoknya dah pulih semula. Tapi rasa sakit memang sampai sekarang Mama ingat. Inilah antara salah-satu cabaran dalam penyusuan susu ibu. […]

  2. […] 1. 5 Cabaran dalam Penyusuan Susu Ibu […]

  3. kodinz
    | Reply

    untung klu dapat menyusu anak sampai 2 tahun. Tak semua dapat keistimewaan tu. Ada yang kadang2 masuk setahun, susu dah kurang atau x de terus. So, takde pilihan terpaksa la menggunakan susu “2 juta ibu2 di newzealand” 🙂
    kodinz recently posted..Google Ajak Menari Pulak…My Profile

  4. segalabenda
    | Reply

    anak-anak yang kuat susu ibu ni biasanya lebih rapat dan kuat kasih sayangnya pada ibunya
    segalabenda recently posted..Kesibukan Menanda Kertas JawapanMy Profile

  5. hafizmd
    | Reply

    tahniah bard berusaha sungguh2 utk susukan anak…

    semua yg bard senaraikan tu mmg perlukan kesabaran dan cekal. walaupun saye ni mmg tak sahih2 takleh susukan anak, tp tengokkan isteri yg rajin, sabar, tekun menyusu anak…buatkan saye begitu terharu…

    nak2 bila time bengkak tu…kesian sungguh…bab kena gigit sgt2 smpai luka teruk..kesian sgt2…

    akhirnya isteri dan sya mengalah juga akhirnya utk mula campurkan susu…

    p/s-wanitalah manusia paling tabah =)
    hafizmd recently posted..Piala AFC:Kelantan ke Suku AkhirMy Profile

  6. zie fauzi
    | Reply

    masa lahirkan Alya dulu, ralat sgt sbb x dpt susu kan dia selama yg boleh.. paling lama 3 bulan.. lepas tu air susu stop terus.. mungkin jugak atas kesilapan sendiri…kurang pengetahuan… masa belum lahir, kak dgn yakin rasa x ada masalah nak nyusu kan alya… sampai la dah bersalin… dengan org2 sekeliling..kurang pengetahuan dan masalah puting pendek… masa tu baru kelam kabut pi cari pam segala bagai… tp nk buat mcmana, air susu kering terus mungkin jgk stress terlampau masa tu… 🙁 … xde rezeki alya… huhuhu…

    Untuk adik Alya yg bkal lahir ni, insyaAllah, nak kena tekadkan diri, pedulikan org2 sekililing yg kurang membantu…
    zie fauzi recently posted..Video Rakaman Debat PTPTN 2012 | Khairy vs RafiziMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      bila kita tak cukup ilmu tentang penyusuan ni, dan orang2 sekeliling palk sibuk suruh bagi susu tepung, memang mudah sikit kita nak mengalah tu kan kak? takpe, untuk adik alya ni akak cuba untuk fully breastfeed ye…insyaAllah… =)
      Bardboo recently posted..Millau Viaduct | Jambatan Tinggi MelangitMy Profile

  7. Kujie
    | Reply

    Kak Jie menyusukan anak – cuma anak pertama tu tempoh tak lama, tak byk pengalaman tak byk info yg dapat..ibu muda, maklumlah tak sabar

    anak ke dua dan ketiga, cukup 2 tahun
    Kujie recently posted..Tips pengubahsuaian jubin rumahMy Profile

  8. Hafizul
    | Reply

    Emm sama la..isteri sy guna pam spectra3 jgk..emm cerita dalam ni semua betul dan sama macam isteri sy alami..hehe.
    Hafizul recently posted..Cuti SekolahMy Profile

  9. akubiomed
    | Reply

    Patutlah tembam rupanya susu badan. 🙂
    akubiomed recently posted..Wordless Wednesday – # One Thousand Million SmilesMy Profile

  10. Ummi Hanie
    | Reply

    tahniah berjaya teruskan penyusuan … 😉 pedulikkan kata2 org. Allah yg nak beri kita pahala yg tak terhingga banyaknye kan 😉

    sy pun syukur alhmdllh anak dah 5 tp susu still banyak… dan mmg tak pernah beli pam susu tu apatah lg menyimpan stok. kalau pam pun masa bengkak susu yg teramat, tu pun scr manual 😉

    yes, wanita bukan kaum yg lemah !
    Ummi Hanie recently posted..Teaser Projek Mega 2012My Profile

  11. Razlan
    | Reply

    Makanan terbaik untuk si kecil
    Razlan recently posted..Contoh Resume Jurutera AwamMy Profile

  12. Denaihati
    | Reply

    susu tin/formula pilihan terakhir. ibu bekerja pun masih boleh beri susu badan. susu ibulah juga susu yg paling sodap…heee.

  13. Izzuddin Fauzi
    | Reply

    Susu terbaik untuk bayi ialah susu ibu 🙂
    Izzuddin Fauzi recently posted..Hadirnya Bulan Rejab Dan KisahnyaMy Profile

  14. suri
    | Reply

    saat menyusukan yg pertama agak sukar utk di lupakan..skg makin meirndu sangat2.
    suri recently posted..Aku Di Silap Mata OlehnyaMy Profile

  15. titan
    | Reply

    wahh..gambar bahaya ni..haha..
    titan recently posted..Himpunan Jutaan Belia – Mei 2012My Profile

  16. shraqs
    | Reply

    Saya sokong je kalau org susukan anak ngan susu ibu (susu sendiri). Lagipun itulah yg terbaik,.. kecuali bagi yg mungkin alami kekangan2 lain spt takde susu @ etc yang golongan ibu2 lebih arif kalau nak bandingkan sy lelaki ni.
    shraqs recently posted..Blog Tips – Tingkatkan Page Speed Dengan Mengoptimize Gravatar (Part 1)My Profile

  17. azman
    | Reply

    Anak saya semua menyusu dengan ibunya..tak pernah beli susu formula..hasilnya anak lebih sihat dan bijak.Org lain saya tak tahu.
    azman recently posted..Berkelah Sg Tua Ulu YamMy Profile

  18. noorsyamsul
    | Reply

    satu perkongsiaan yang amat berharga buat semua ibu mahupun bapa macam saya…
    noorsyamsul recently posted..WORDLESS WEDNESDAY: SELAMAT HARI GURU 2012My Profile

  19. hatiputera
    | Reply

    Kebaikan susu ibu memang tidak ada tandingannya…satu antibodi kepada anak-anak..
    hatiputera recently posted..BULAN REJABMy Profile

  20. anif
    | Reply

    Tahniah kerana telah berjaya membetulkan salah tanggapan mengenai susu ibu. 😀
    anif recently posted..Teknologi – Ketinggalan Sedikit Tidak MengapaMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge