» » Dah Guna Thesis 1.8.5

Dah Guna Thesis 1.8.5

Assalamualaikum.

Rasanya dah agak lama juga Thesis 1.8.5 ini dikeluarkan. Tapi baru minggu lepas saya tergerak hati nak guna versi terbaru ini. Sebabnya mata sakit melihatkan keputusan kelajuan blog di GTmetrix. Dah alang-alang nak edit balik semula blog biar ringan, saya pun terus sahaja gunakan versi Thesis yang terbaru ni.

Untuk design Blog Bardboo yang terbaru ini, tak ada banyak beza sangat pun dengan yang sebelum ni. Navigation menu saya biarkan di atas, dan untuk bahagian homepage pula saya cuma muatkan dua buah entri terbaru yang disertakan dengan gambar thumbnail bersaiz besar sebagai daya penarik. Jumlah widget di bahagian sidebar saya kurangkan, dan bahagian footer pula memang saya tak guna.

Seronok betul bereksperimen dengan Thesis ni. Rasanya untuk sesi edit-edit kali ini, saya dah faham cara menggunakan ‘hook’. Cuma untuk ‘filter’, masih belum faham lagi kegunaannya. Ada siapa-siapa yang mahir menggunakan ‘filter’? Boleh beri tunjuk ajar?

Dan hasil daripada beberapa hari mengedit blog, kelajuan blog yang terbaru adalah seperti di bawah. Ok tak? Kawan-kawan ada sebarang cadangan untuk menambahbaikkan lagi blog ini?

57 Responses

  1. Farah Arrifin
    | Reply

    salam saya nak tanya macam mana nak letak add bawah banner tu yek… boleh bantu saya tak kak…. saya try buat tak jadi jadi ler
    Farah Arrifin recently posted..Keputusan Piala AFF Singapura vs Thailand Pusingan Akhir Pertama Piala AFF Suzuki 2012My Profile

  2. donnyien
    | Reply

    dulu guna theme thesis ni tapi ada clash.. sekarang guna theme lama

  3. titan
    | Reply

    aku masih setia dengan theme yang lama. haha..
    titan recently posted..Laptop Fujitsu sudah ada adik baru.My Profile

  4. beckhr00y
    | Reply

    ingin juga nak guna thesis ni, tp tunggu dulu lah
    beckhr00y recently posted..Jambatan Kedua Pulau Pinang (Penang Second Bridge)My Profile

  5. Bean Moreno
    | Reply

    nampak smart jugak theme ni…ni premium theme ke?

  6. Juan
    | Reply

    laju tuh, saya sendiri x laju mcm tuh
    Juan recently posted..Amanah Saham Bumiputera (ASB)My Profile

  7. AkmaOmar
    | Reply

    Thesis mmg best…
    Version 2.0 pun dah keluar… πŸ™‚
    AkmaOmar recently posted..Blog Popular Lebih Mudah DikenaliMy Profile

  8. ajumohit
    | Reply

    Saya suke theme ni tapi tak pandai nak edit wordpress dengan theme lain, kalau boleh bardboo wat tutorial? Aau bagi link mana2 info untuk Aju follow cara utk tukar theme, Aju tak pandai bab coding ni
    ajumohit recently posted..Tonton Adam Dan Hawa Episod 22 Dan 23My Profile

    • Puan Bardboo
      | Reply

      saya tak berani nak buat tutorial nya, sebab saya pun baru je lagi dengan wordpress ni…tapi jika aju ada apa2 soalan nak tanya, boleh contact saya terus…saya sudi ajar mana2 yang saya tahu.. =)
      Puan Bardboo recently posted..Dah Guna Thesis 1.8.5My Profile

  9. hatiputera
    | Reply

    khabarnya thesis 2.0 dah nak keluar oktober ini.
    hatiputera recently posted..Blog PopularMy Profile

  10. hafizrahim
    | Reply

    teringin nak pakai thesis..tapi kena banyakkan study pasal theme tu dulu..ilmu penuh didada baru beli..sekarang pakai themify je..btw, cantik blog. =)
    hafizrahim recently posted..Top 6 Gitaris Pujaan HatiMy Profile

    • Puan Bardboo
      | Reply

      saya pula beli dulu, pastu baru terhegeh2 nak belajar..hehe…tapi puas hati bila dapat ilmu baru…thanks.. =)
      Puan Bardboo recently posted..Dah Guna Thesis 1.8.5My Profile

  11. Hafizul
    | Reply

    berbayar ke yang free ni??hehe..pondok kecil pun dah test..yslow yang kurang memuaskan hati..adoiii..
    Hafizul recently posted..Antara Mak Cik Monopos & Anak DaraMy Profile

  12. Bro Framestone
    | Reply

    Blog bro sure berat punye huhuhu
    Bro Framestone recently posted..RedMummy Buat Bro Framestone MerajukMy Profile

  13. shraqs
    | Reply

    Saya syorkan Bardboo gunakan W3 Total Cache & Cloudflare. Memang boleh tingkatkan lagi page speed.
    shraqs recently posted..Dengki Yang PositifMy Profile

    • Puan Bardboo
      | Reply

      sekarangni saya guna WP Super Cache..ok tak? yang cloudflare tu plak, sejak saya baca kat blog shraqs, sampai sekarang tak habis2 setting lagi..hehe..kerja asyik tertangguh je..
      Puan Bardboo recently posted..Dah Guna Thesis 1.8.5My Profile

  14. Naziman
    | Reply

    Waah, guna thesis la. Saya pun nak guna thesis sebenarnya. Sebab banyak review kata thesis ni laju dan seo friendly. Tapi bila tengok harga, ala kesian. Tak mampu lagi. huhu
    Naziman recently posted..Blog Popular mesti ada kumpulan – Tip BloggingMy Profile

    • Puan Bardboo
      | Reply

      thesis memang seo friendly..tapi empunya blog ni tak geti nak bermain dengan seo lagi..hehe…takpe, insyaAllah ada rezeki nanti boleh la pakai theme ni..
      Puan Bardboo recently posted..Dah Guna Thesis 1.8.5My Profile

      • Naziman
        | Reply

        fikir 10 kali juga nak pakai theme premium ni, kadang-kadang sampai RM300. Tak sanggup pula saya.

        Oh ya, nak tanya sikit, theme thesis ni sama ka kod-kod dia dengan kod tema yang lain? yang biasa macam tutorial kat internet ada sekarang.
        Naziman recently posted..Blog Popular mesti ada kumpulan – Tip BloggingMy Profile

        • Puan Bardboo
          | Reply

          yang pasal kod2 tu, tak pasti la pula sama atau tak..rasanya lain kot…cuba tanya kat otai2 thesis yang lain..saya newbie je…hehe…
          Puan Bardboo recently posted..Dah Guna Thesis 1.8.5My Profile

  15. tehr
    | Reply

    memang seronok main edit2 ni
    tapi salah edit, memang parah
    blog saya dah kena sekali
    langsung tak keluar
    huhu
    tehr recently posted..Hiburan PercumaMy Profile

  16. kodinz
    | Reply

    mantap, dah pakai thesis theme. nak sambar tapi thesis punya theme cam agak mahal πŸ™‚
    kodinz recently posted..Buat Duit Dengan Clickbank – Pemasaran Melalui YoutubeMy Profile

  17. Cik Lily Putih
    | Reply

    lepak kat sini jap. belajar bende baru
    Cik Lily Putih recently posted..Best Main Angry Bird Dengan Samsung Smart TVMy Profile

  18. akubiomed
    | Reply

    Tanniahlah saya guna Theme premium. Saya guna theme percuma sahaja. Test dengan GTMetrix dapat ‘A’ untuk Google Page Speed dan Yslow ‘D’ dengan speed ‘4.39s’.
    akubiomed recently posted..Wordless Wednesday – # Sumber inspirasiMy Profile

  19. Jebeng Otaiβ„’
    | Reply

    nmpk smart dan kemas..hehe..
    Jebeng Otaiβ„’ recently posted..Buta PhotoshopMy Profile

  20. Anuar
    | Reply

    Nampak semakin kemas dan cantik blog ini.. Tahniah.. nak tanya.. Thesis ni boleh guna pada blog yang menggunakan Platform blogspot tak?
    Anuar recently posted..Pertandingan Anugerah Blog Paling Popular 2My Profile

    • Puan Bardboo
      | Reply

      kalau thesis yang ni memang untuk wordpress…tapi ada seorang blogger ni ada buat theme ala2 thesis khas untuk platform blogspot…tapi lupa pula namanya…cuba bro search di google…
      Puan Bardboo recently posted..Dah Guna Thesis 1.8.5My Profile

  21. kimmie
    | Reply

    rajin betul Bard mengedit blog…dah bertambah laju nampaknya blog ni.
    kimmie recently posted..Wordless Wednesday 40: Sudah jatuh hati.My Profile

  22. sumijelly
    | Reply

    wah.. memang cantik..

    sumi punya blog tu memang nak edit.. boleh la guna theme thesis ni….

    tp tu la.. nak mengedit tu la yg malas… berpinau mata..hik3…
    sumijelly recently posted..Whatchuwant Pimp My Ride!My Profile

  23. Hazmin Hamudin
    | Reply

    Thesis sudah semestinya theme yang baik untuk SEO. Kalau pandai edit memang boleh cantik theme thesis ni. Saya guna theme free je. Tak mampu nak pakai theme mahal ni. Hehe
    Hazmin Hamudin recently posted..Wordless Wednesday | Flash Atau Flush?My Profile

    • Puan Bardboo
      | Reply

      simpan duit sikit2, nanti dapat la beli theme ni..takpun kongsi beli ramai2..
      Puan Bardboo recently posted..Dah Guna Thesis 1.8.5My Profile

      • shraqs
        | Reply

        Pernah jugak buat group kongsi masa mula2 beli theme thesis tahun 2008 dulu. πŸ™‚

  24. Eizil
    | Reply

    Haritu ada buka presale untuk thesis 2.0, tapi sebabkan harganya agak tinggi, dan buat masa ni tiada keperluan, so tengok jer tawaran pre sale tu.

    nak jalan-jalan dulu dengan theme baru ni sebelum boleh beri komen…
    Eizil recently posted..Permulaan suku terakhir yang mencabarMy Profile

    • Puan Bardboo
      | Reply

      berapa harga presale yang ditawarkan tu? nanti kalau ada apa2 cadangan untuk blog ni, silalah bagitahu ye… =)
      Puan Bardboo recently posted..Dah Guna Thesis 1.8.5My Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge