» » Didik Anak Dengan Mencontohi Cara Rasulullah

Didik Anak Dengan Mencontohi Cara Rasulullah

Assalamualaikum.

Salam Jumaat buat semua. Terasa sangat kerdil diri ini bila saya membaca sebuah entri yang dinukilkan di blog Khairulniza Khairuddin. Ya, ini merupakan kali pertama saya singgah ke blog ini, dan hati ini betul2 terkesan dengan entri INI <<SILA KLIK>>

Betapa kuatnya azam Puan KK ini untuk memndidik anaknya dengan mengikut cara Rasulullah. Bila baca entri itu, saya bandingkan diri saya dengan dia. Jauh sangat bezanya! Sebab saya jenis yang cepat marah, cepat naik angin. Jauh sangat bezanya dengai sifat2 terpuji yang ada pada Rasulullah. ='(

Kalau saya bersikap macam ni terus, macam mana nak didik Izz Ammar dan ‘Lil Baby? Ya Allah, Kau berikanlah aku kekuatan untuk sabar dalam mendidik anak2 ku, Kau berikanlah aku kekuatan untuk mengikut cara kekasih-Mu. Semoga aku dapat berlaku adil pada suamiku, dan juga anak2ku. Amin…

21 Responses

  1. Ismi' Nailofar
    | Reply

    Salam sejahtera…

    Baca artikel ini, saya teringat satu doa yang bagus…

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=650403304988883&set=a.476608492368366.117135.105349726160913&type=1&theater

  2. Denaihati
    | Reply

    mudahan sama2 kita dapat mendidik yg terbaik untuk anak2 kita.

  3. chekmud
    | Reply

    info dlm btuk vdio….sma2 ambil pedoman http://youtu.be/klm1QePo6b0
    chekmud recently posted..TRIP UTARA 3H2 PART 2My Profile

  4. chekmud
    | Reply

    info dlm btuk vdio….sma2 ambil pedoman http://youtu.be/klm1QePo6b0

  5. Ummi Hanie
    | Reply

    akk pun same bard… tak suke nak marah2 tp… termarah jugak anak2… maybe sbb stress out 🙁

    takpa, it’s never too late to start good things… kita sama2 azam didik anak cara rasulullah saw, insyaAllah ada kejayaan dunia akhirat…
    Ummi Hanie recently posted..Update dari gajet impianMy Profile

  6. khairulaniza
    | Reply

    Assalamualaikum Puan Brad. Terlebih dahulu terima kasih kerana membaca blog saya . Terima kasih tidak terhingga juga kerana mempromosikannya di blog puan.
    Di sini saya ingin maklumkan bahawa saya sedang dalam proses mengalihkan entri-entri berkaitan didikan anak gaya Rasullulah di blog baru. Pada masa akan datang, sebarang entri baru berkaitan aplikasi teknik Nabi Muhammad (khusus untuk ibu bapa) akan dipost di blog ini.http://parentinggayarasulullah.blogspot.com/
    Semoga kita sama-sama dapat menyebarluaskan ilmu berkaitan teknik Nabi Muhammad ini. Sama-sama kita berusaha mengikut sunnah. Insyaallah, segala kesusahan kita dalam mendidik anak mengikut cara nabi akan diberikan pahala oleh Allah.

  7. Hafizul
    | Reply

    betul tu..salah didikan kan kita juga yang menyesal..sukarnya..
    Hafizul recently posted..Dilema – Kerja Lama Vs Kerja Baru Part 2My Profile

  8. ohcikgu
    | Reply

    insya-Allah..janji kita usaha..
    ohcikgu recently posted..Greece layak ke suku akhir EURO 2012 – Tahniah!My Profile

  9. eiela
    | Reply

    saya dah baca penyabarnya akak tuh. saya pun tak tau mampu jadi sesabar dia atau tidak dalam mendidik manusia nih.
    eiela recently posted..Semakin Sihat Semakin HappyMy Profile

  10. akubiomed
    | Reply

    Tiada tolok baginda SAW untuk dijadikan contoh.
    akubiomed recently posted..No Posts Were Found!My Profile

  11. azman
    | Reply

    Cara Rasullullah didik anak memang cara yang terbaik – cuma persoalan,adakah kita mampu?

  12. rahman
    | Reply

    yakin boleh.. insyaAllah.. nanti pasti akan ada hasilnya 🙂
    rahman recently posted..Pekena asam pedas Bangi di seksyen 7My Profile

  13. anif
    | Reply

    Amin.

    Sentiasa tanamkan azam untuk melakukan yang terbaik buat anak-anak…
    anif recently posted..Harga Nokia Lumia 900 DiumumkanMy Profile

  14. Jebeng Otai™
    | Reply

    amalkan cara yg terbaik..hasilnya akan jdik baik 🙂
    Jebeng Otai™ recently posted..No Posts Were Found!My Profile

  15. puanbee
    | Reply

    haa ni pun akk jenuh berdoa supaya tak marah kt ank2 sabar jer laa
    puanbee recently posted..Projek Seminar Jom Kurus Percuma Untuk BloggerMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge