» » » Homemade Mee Kuning

Homemade Mee Kuning

Assalamualaikum.

Korang suka makan mee kuning tak? Saya suka sangat-sangat! Dah setengah tahun kot tak jumpa mee kuning. Sobs, sobs. Tapi nasib baiklah kat sini ada seorang kakak yang tersangat rajin dalam bab masak-memasak ni. Dan baru2 ni dia ada buat mee kuning untuk dibuat jual.

Saya ada beli mee tu dan dah selamat habis makan pun. Buat mee goreng. Peh, cepat je habis. Memang sedap sangat2. Saya bukan nak puji masakan sendiri. Tapi nak puji mee kuning tu sendiri. Mee fresh, tak ada bahan pengawet, tak ada rasa berminyak-minyak. Memang terbaik!

Nanti kalau dah balik Malaysia pun, ingat nak buat mee sendiri je la. Sebab memang terasa sangat perbezaannya dengan mee yang dibeli di kedai. Nak resepi mee kuning tu? Jom tengok kat blog Kak Harleena ni. Kat blog dia ni ada banyak lagi resepi2 lain yang korang patut cuba. Selamat serbu dapur ye! ^_^

20 Responses

  1. akhiyy
    | Reply

    wahh..boleh bukak kelas dah neyh buat mee kuning..hehehe
    akhiyy recently posted..Ayaq Dalam Besi, Api Dalam KacaMy Profile

  2. arrizz
    | Reply

    alamak terliur lak membacanye..hehe
    arrizz recently posted..Kenapa perempuan cantik perlukan sidekick?My Profile

  3. kulanz
    | Reply

    mee kuning homemade ni kalau jumpa yang memang sedap.. tak cukup sepinggan makan 😀
    kulanz recently posted..Cikgu Tidak Pernah Bercintakah?My Profile

  4. kimmie
    | Reply

    saya lagi suka bihun dari mee kuning, tapi suka juga la…contohnya untuk menu mee kari kan sedap.
    kimmie recently posted..Santai: Team Lunch di Restoran KokopelliMy Profile

  5. eiela
    | Reply

    suka makan mee jugak, buat pedas2, mesti sedap.
    eiela recently posted..Cendawan Unik Takde BenihMy Profile

  6. segalabenda
    | Reply

    tak berape pegi la dengan mee ni..kuew teow tu ok lagi…tapi mana tau kan kalau cik bardboo masak mee tu sememangnya sodap sehingga aku pun teringin nak makan..
    segalabenda recently posted..Streamyx bermasalahMy Profile

  7. titan
    | Reply

    tak suka mee. suka mihun. haha..
    titan recently posted..Hadiah terkini Cabaran SEO Lelaki Kacak 2012My Profile

  8. nurmisnan
    | Reply

    aku selalu guna spaghetti buat mee.. kalau guna mee kuning berkapur
    basuh dgn air suam + tos..
    nurmisnan recently posted..Buah passion, markisa atau susu pembunuh kanserMy Profile

  9. Azman
    | Reply

    My fvv mee kuning,buat sendiri lebih sedap,rajin nyer!
    Azman recently posted..Renungan JumaatMy Profile

  10. akubiomed
    | Reply

    Mee Kuning yang dijual dipasaran terlalu banyak pengunaan kapurnya. Kalau tabur serbuk Kunyit akan bertukara menjadi warna jingga.
    akubiomed recently posted..Filem Korea My Way mesti tontonMy Profile

    • suri
      | Reply

      jadi warna jingga hee..

      saya kt rumah jarang bli mee kuning sb pewarna dan klu rendam dgn air panas atau basuh untk kurangkan kapor akan berukar warna kuning..tu tak suka bli..

      saya sllu menu mee tewy akan mnji pilihn kluga..buat sup, mee kari smua pakai kueh tiew heeee
      suri recently posted..Bicara Result SPMMy Profile

  11. hai
    | Reply

    emm….siannya!!mmg senang je nak watkan, uli ngan tangan pun jadik…tp kena guna mesin mee gak….x de mesin canggih,yg cikai pun x de hal….janji sodap!!hehehe….

  12. Hazmin Hamudin
    | Reply

    Memang sedap kalau dapat buat sendiri mee kuning ni.. Tambahan lagi yang dibuat sendiri tiada kapur seperti yang dijual di kedai-kedai.

Leave a Reply

CommentLuv badge