» » Hospital Bersalin Razif vs. Pusat Bersalin Barakah

Hospital Bersalin Razif vs. Pusat Bersalin Barakah

Assalamualaikum.
Sementara menunggu Cik Abang sampai ni, nak membebel pasal pusat bersalin pilihan la. Kitorang memang dah decide nak bersalin kat hospital swasta. Pilihan utama dari mula-mula mengandung dulu memang Hospital  Bersalin Razif. Siap dah survey harga semua dan tanya kat kawan yang pernah bersalin kat situ tahun lepas.
Harga kat Hospital Razif ni kira ok la. Tak semahal pusat bersalin swasta yang lain. Lagipun dekat gak dengan rumah. Dan akak-akak saya pun dah pernah bersalin kat sana. Diorang pun cakap OK.
Tapi dua malam lepas, tiba-tiba je terjumpa satu pusat bersalin kat internet. Namanya Pusat Bersalin Barakah. Kira dekat jugaklah kat rumah. Harga lebih kurang dengan Hospital Razif. Cumanya pusat ni baru bukak tahun 2008, kalau Hosp. Razif tu plak memang dah lama la.
Apa yang buat saya tertarik dengan Pusat Bersalin Barakah ialah diorang ikut islamic style. Doktornya semua perempuan Muslim. So tak perlu risau-risau kalau yang menyambut baby tu nanti lelaki. Huhu. Tapi, disebabkan baru je dibukak, takutlah kemudahannya tak cukup je. Lagipun kalau nak dibandingkan condition ward, Hosp. Razif punya lagi tip-top!
Erm, nanti kitorang nak pergi tengok dua-dua tempat bersalin ni. Bila dah decide betul-betul nanti, saya update di blog ye. Tapi kalaulah tiba-tiba nanti tak sempat nak balik bersalin di Klang, saya bersalin di Hospital Batu Pahat jela gamaknya. Hehe.

19 Responses

  1. dzul
    | Reply

    Salam..saya 3 orang anak semua kat poliklinik.barakah..Insyaallah yang ke4 pun kat sana..harga berpatutan..bergantung dgn bilik..doc. semua ok,nurse ok…setiap hari sentiasa didengari dengan bacaan ayat suci AlQuran..tp utk kes2 serius tidak dilakukan..

  2. fassya
    | Reply

    barakah terbaik . nurse sgt friendly , sy boleh mkn minum n buat hospital tu mcm rumah sendiri . hubby boleh teman . doc sgt prihatin , sy dgn doc Khairiah . sebelum balik doc akan tanya pesakit &ucap tahniah . seronok bersalin situ

  3. khadeejah
    | Reply

    o.ooo sya bru mnganding 9 weeks,,
    tgh survey2
    dlm otak ni nk pilih hospital razif…
    mmm bila baca komen ni
    nk pikir 10kli aaa nk brsalin kat situ …

  4. anie aldama
    | Reply

    Assalam..sy tkde penglmn lg bersalin kt barakah nih..tp mmg dh booked bln 5 nih dgn dr siti maryam…sbb seblom nih sy biasa dgn dr siti nih dkt shah alm specialist…mmg klu bab jhit mmg terbaikla dr siti..lyanan dia..siap tya nk jhit mcm mn..mmg jhit lps bsalin rs mcm tkde jhit jer…pastu siap angkt perankan trus..tk pyh dh nk urut bagai kasi naik perankn…

  5. hazila
    | Reply

    Saya bersalin anak yg pertama di pusat bersalin barakah pd thn januari 2011… alhamdulillah sy seronok dan berpuas hati dgn layanan doc n staff… dan skg sdg mngndung ank ke 2 … saya dah merancang nk bersalin kali ini juga disitu… bg sy kita fikir yg baik2 dan bykkn berdoa moga dipermudahkn bersalin… dan moga org2 yg menolong kita dlm proses kelahiran juga baik2

  6. Nani Abd Kader
    | Reply

    Just to share my experiance @ Hosp Barakah nie.. Staff x friendly langsung, pastu petiant terlalu ramai and doc cuma 1 jer at one time… Jd nurse akn inf u masa menunggu lama & jgn complaint.. Terus my hubby ckp x payah.. Hosp Razif lagi professional… Islamic pd zahir tp x reti nk hormat org.. Dok pon check cam malas2 jer sbb nk cepatkan..

  7. jaja
    | Reply

    salam…sye da 24 week…tgh survey nk bersalin kt maner…untuk baby yg terakhir ni sye igt nk suami teman mase bersalin nnti.(baby ke 6)….x tau nk bersalin kt maner…byk kes sye pnh dgr kt klinit razif ni…rase2 sye x branak kt ctu kot takot terjadi kt sye plak nnti..ape2 pon pilihan terkhir sye nnti samer ader klinit barakah or KPJ…moge sumer selamat nnti..amin

  8. alongxp
    | Reply

    salam… saya nak tanya.. so akhirnya awak bersalin kat mana n bersalin normal ke operate?
    alongxp recently posted..Wordless Wednesday : george obamaMy Profile

  9. Suriasinar76
    | Reply

    Saya tinggal di Bandar Botanic Klang. Masa saya mengandung 3 bulan ada saya gi survey2 pusat bersalin.. Memang pada masa itu yang bermain di fikiran saya adalah Hospital Bersalin Razif.. Memang tak salah pilihan saya. Kalau pergi ke Hospital Bersalin Razif kita diberi option kalau nak Doktor Wanita yang merawat atau sambut masa bersalin tanpa apa2 bayaran tambahan. Tp saya mendapat tahu yang Pusat Bersalin Barakah tak ada OT. So bila ada kes emergency dia akan refer ke hospital lain. Itu yang membimbangkan saya.. So Pilihan terbaik adalah Hospital Bersalin Razif…Sekarang anak saya dah masuk 6 bulan usia….

  10. Apa Faedah Jadi Blogger? | Blog Bardboo
    | Reply

    […] keyword2 yang selalu sampai di blog saya ini adalah pengalaman bersalin, hospital bersalin razif, aroma ikan bakar jeram, pam susu Spectra3, dan beberapa keyword lain lagi yang berkaitan dengan […]

  11. suami
    | Reply

    bandar puteri la…yg aku tau ade sorang doktor kt situ nama die dr siti bagus…pandai jahit…. my 2nd child was deliver by her…huhu

  12. waty
    | Reply

    kat pusat bersalin Barakah satu je kekurangannya….tak de OT..in case of emergency..doc tu akan pegi kat hosp yg ada kemudahan OT…tapi doc kat barakah lah yg perform surgery…

    • Bardboo
      | Reply

      haah betul tu..mula2 takut gak..tapi lepastu kuatkan jela semangat untuk bersalin kat situ.. =)
      Bardboo recently posted..Hadiah Buat MamaMy Profile

  13. Cookie-Licious
    | Reply

    Salam..

    Sue selamat melahirkan anak sulung kat Hospital Rzaif. So far ok je layanan.. Second baby pun plan nk bersalin kat Razif. Rezeki masing2 sebenarnye.. x boleh la nak komen mcm nie. My hubby boleh je teman tdo n even my family member pun lepak lama kat my room sampai mlm. It depends la kan.. If nak more privacy, munkin kena amik satu bilik seorg.. Kalau yg open tue, takkan la hubby nak teman.. ape plak ibu2 yg lain rase.. btol x?? Ape pun, buat la pilihan yg terbaik ye.. Semoga selamat semuanya (^o^)

  14. jambu de' collections
    | Reply

    salam.bagi saya klinik razif layanan x ok le.saya baru bersalin kt sana bayar dekat rm 1500 open bilik, makan bisku n bubur je mlm2 suami pun x ble tunggu,babay lahir pun x mandikan sampai 1 hari.kalau nk bilik bayar dekat 2000.lps sehari klr anak saya kena demam kuning..pg hospital kerajaan dr gelakan byr mahal2 blood group & rhesus hospital razif x buat.sblm nie 2 ank saya bersalin kt pst rwtn azzaharah bangi..layanan jauh lg ok.semua dia buat,member ckp dkt annur bangi atau selngor medic center pun ok layanan.

  15. jambu de' collections
    | Reply

    salam..wife saya baru bersalin kat hospital razif..bagi saya layanan kurang memuaskan,wife saya masuk wad biase bersalin normal cas dekat 1500, makan berat x de cuma mkn biskut dgn bubur je.lps keluar ank saya kena demam kuning saya refer klinik kerajaan..hospital razif x buat check blood group & rhesus,dr kerajaan ckp ape..byr mahal2 benda simple tu x buat,malu saya.sblm nie 2 anak saya lahir kt pusat rawatan islam azzaharah bangi..sana jauh lg ok.layan bagus.kklinik aanur sblh dia pun member2 ckp ok.bayar lebih kurg je.

  16. aDieyZa
    | Reply

    survey betul2 yer.. buat pilihan yg bijak k!!

  17. Amirrah Zawani
    | Reply

    survey betul2 kak.. ni pasal nyawa kita gak.. hehe 😀

  18. Republic Aku
    | Reply

    tak pernah dengar pun pasal p.h. BARAKAH!?? kat area mana tuy??

Leave a Reply

CommentLuv badge