» » Isu Penderaan Kanak-Kanak di Taska Permata Kota Masai

Isu Penderaan Kanak-Kanak di Taska Permata Kota Masai

Assalamualaikum.

Terkejut saya bila melihatkan video penderaan kanak-kanak di Taska Permata Kota Masai ini tadi. Rasa marah terus meluap-luap. Dan sedih juga dengan nasib anak2 ini yang diikat dengan kuat semasa tidur, dan ada juga yang mulutnya ditampal dengan pita pelekat.

Bila saya dah share kan video tersebut di Facebook, ada kawan saya yang memberitahu bahawa video tersebut diambil oleh pekerja yang ingin menganiaya pengusaha taska terbabit. Dan lepas itu saya ada juga terbaca komen yang sama di post kenalan di Facebook.

Untuk cerita penuh, boleh baca di SINI. Full credit to her. Saya tak mahu meletakkan info yang saya baca di blog tersebut di Blog Bardboo ini. Jika korang mahu tahu lebih lanjut tentang isu ini, sila pergi ke blog tersebut, Ok?

 

Video penderaan kanak-kanak di taska permata kota masai

 

Korang dah tengok tak video tu? Apa yang korang rasa bila tengok video tu? Saya rasa macam tak nak kerja je bila dah balik Malaysia nanti. Takut nak hantar Ammar ke taska. Memanglah bukan semua taska teruk, ada yang elok. Tapi bila nak melepaskan tanggungjawab menjaga anak sendiri pada orang lain, hati saya rasa sangat2 berat.

Mungkin itulah hikmahnya dengan situasi ini >>> ‘tempat terbaik bagi seorang isteri dan ibu adalah di rumah‘. Sebabnya seorang ibu ini penuh dengan sifat kasih-sayang. Jadi walau senakal mana pun anaknya, seorang ibu akan tetap sabar dalam mendidik anak-anaknya. Walaupun kadang-kadang sabar tu hilang sekejap, tapi tak adalah sampai ke tahap nak mengikat anak. Ye tak?

Sebagai penutup entri, jom hayati ayat yang saya dapat dari seorang kenalan di Facebook:

Anda pilih duit&dunia atau kebajikan&pembetukan sahsiah anak anda? Kembalilah kepada fitrah dan didik khalifah2 ini dengan tangan kita sebagai ibu yang penuh dengan kasih sayang dan ilmu.

32 Responses

  1. Linda
    | Reply

    When some one searches for his required thing, therefore he/she desires to be available that in
    detail, thus that thing is maintained over here.
    Linda recently posted..LindaMy Profile

  2. […] dengan SEO. Sebabnya seronok plak bila trafik blog naik mencanak-canak bila saya buat entri tentang penderaan di taska dan juga gambar anak perempuan Mawi. Lagipun bro Denaihati ada tekankan tentang penggunaan theme […]

  3. BudakSerius
    | Reply

    Teruk giler,sape la punya keje ni,
    BudakSerius recently posted..Gambar Neelofa Yang Serius SeksiMy Profile

  4. Jobless Girl
    | Reply

    Bayi yang tak berdosa jadi mangsa. Kasihan betul.
    Jobless Girl recently posted..Full-Time Inventory ExecutiveMy Profile

  5. Mus
    | Reply

    harap pihak yang bertanggungjawab ambil perhatian.. PERMATA.. projek 1st lady kita tu
    Mus recently posted..Mee Tauhu, Hidangan Istimewa Di SabahMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      Kalau takde tindakan diambil, memang memalukan la

  6. akubiomed
    | Reply

    Rupanya video dihasilkan adalah kerja bekas pekerja yang mahu sabotaj bekas majikan mereka. Bekas majikan kepada 2 bekas pekerja ini telah membuat laporan polis.
    akubiomed recently posted..Wordless Wednesday – #Reflection of loveMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      Asal tak puas hati sikit je nak sabotaj.apalah diorang ni kan

  7. titan
    | Reply

    dah takde benda lain nak dera agaknya..
    titan recently posted..Komisen ke 6 dari BidvertiserMy Profile

  8. fiezaradzi
    | Reply

    mmg kecoh hari ni pasal video tu.. mmg lau diberi pilihan mmg tak nak htr anak pada taska.. tapi..

    bukan sebab nak memilih dunia, tapi sbgai keperluan utk membantu suami.. harap Allah bantu usaha ni.. bila htr anak, mmg itulah selalu doa, moga Allah jaga anak2 kami..

    moga harapan utk kerja di rumah tercapai suatu hari nanti..
    fiezaradzi recently posted..Wordless Wednesday #11My Profile

  9. Cikgu Hairul
    | Reply

    Kalaulah yang ambik gambar tu pekerja, dah tentu pekerjanya yang buat macam tu. Kena siasat dan campak yang lakukan perkara ni dalam penjara. Baru dia tau macam mana terseksanya tak bebas.
    Cikgu Hairul recently posted..Lepasan SPM Nak Buat Apa?My Profile

  10. Bardboo
    | Reply

    haah…lebih kurang macam tu la rasanya..
    Bardboo recently posted..Isu Penderaan Kanak-Kanak di Taska Permata Kota MasaiMy Profile

  11. Bardboo
    | Reply

    mengikut apa yg saya tahu, video diambil oleh pekerja…masa tu tokeh taska tak ada…tapi apa kisah ebetulnya, tak dapatlah nak dipastikan..kita tunggu apa kata pihak berkuasa..
    Bardboo recently posted..Isu Penderaan Kanak-Kanak di Taska Permata Kota MasaiMy Profile

  12. Bardboo
    | Reply

    mmang teruk pun..
    Bardboo recently posted..Isu Penderaan Kanak-Kanak di Taska Permata Kota MasaiMy Profile

  13. Bardboo
    | Reply

    hihi…so dah faham la ni kan? =)
    Bardboo recently posted..Isu Penderaan Kanak-Kanak di Taska Permata Kota MasaiMy Profile

  14. Bardboo
    | Reply

    memang tengah menunggu ni.. =)
    Bardboo recently posted..Isu Penderaan Kanak-Kanak di Taska Permata Kota MasaiMy Profile

  15. Bardboo
    | Reply

    kita kita tunggu cerita selanjutnya..
    Bardboo recently posted..Isu Penderaan Kanak-Kanak di Taska Permata Kota MasaiMy Profile

  16. Bardboo
    | Reply

    tu la…ambil ramai2, tapi tak mampu nak jaga dengan elok..
    Bardboo recently posted..Isu Penderaan Kanak-Kanak di Taska Permata Kota MasaiMy Profile

  17. Bardboo
    | Reply

    tu la…memang nampak sangat ikatan tu kuat kan..
    Bardboo recently posted..Isu Penderaan Kanak-Kanak di Taska Permata Kota MasaiMy Profile

  18. Bardboo
    | Reply

    tapi ada juga yg isteri terpaksa bekerja untuk membantu suami menyara keluarga..
    Bardboo recently posted..Isu Penderaan Kanak-Kanak di Taska Permata Kota MasaiMy Profile

  19. Bardboo
    | Reply

    memang pun..geram je bila tengok video tu..
    Bardboo recently posted..Isu Penderaan Kanak-Kanak di Taska Permata Kota MasaiMy Profile

  20. shraqs
    | Reply

    Rasanya ini kes nak kenakan pemilik taska jer…
    shraqs recently posted..ASUS Padfone Akan Dilancarkan Pada Bulan April 2012My Profile

  21. azmanisma
    | Reply

    Kita mudah kesian tgk gambar budak2 tu..tapi ada sedikit persoalan disini,siapa yg ambil gambar tersebut?kenapa cara diambil tergesa-gesa,ikut logik tak kan boss taska tu yg buat sedangkan pekerja nya mana?

    Kalau benar dibuat oleh taska tersebut…harus dihukum!
    azmanisma recently posted..Bagai melepaskan anjing tersepitMy Profile

  22. muazfaris
    | Reply

    itu teruk sgt la.. baru budak je.. relax2 la
    muazfaris recently posted..Konsert Erykah Badu dibatalkan sebab melanggar sensitiviti agama IslamMy Profile

  23. Juan
    | Reply

    ok faham dah, td x buka sound so x faham apa yg berlaku, 🙂
    Juan recently posted..Perbezaan Duit Syiling Lama dan Duit Syiling BaruMy Profile

  24. Juan
    | Reply

    saya x berapa faham akan video ni, cuma nmpk pasal seletip mulut tu x baik lah
    Juan recently posted..Perbezaan Duit Syiling Lama dan Duit Syiling BaruMy Profile

  25. rahman
    | Reply

    tunggu statement dari pihak berkuasa.. geram pulak menengoknya
    rahman recently posted..beautifulnara blog hebatMy Profile

  26. Denaihati
    | Reply

    ada lojiknya kalau ada unsur penganiaya. apapun siasatan dr pihak bertanggungjawab.
    Denaihati recently posted..Top 10 Blog Outgoing Links Januari 2012My Profile

  27. akubiomed
    | Reply

    Tidak sampai hati saya melihat keadaan anak kecil yang dibedung sebegitu rupa. Jangan tamak untuk mengaut keuntungan sedangkan tidak mampu dengan mengambil upah menjaga anak dengan ramai. 🙁
    akubiomed recently posted..Jangan ambil bukan hak kitaMy Profile

  28. zie fauzi
    | Reply

    dah tgk video ni semalam lg… kesian… bedung dah la ikat kuat2.. mulut pulak kena letak pita.. cmna la depa ni tido… adoiii… sebab ni la husband x bg kerja, suh jaga anak elok2…
    zie fauzi recently posted..Pusingan Akhir Contest Gadget Impian | Tercapai atau Sebaliknya?My Profile

  29. faizfakhirin
    | Reply

    gila lah…ni la jadi bila suami isteri dua2 kerja…anak terabai…
    faizfakhirin recently posted..Google Contest : Hadiah $1 Juta Utk DimenangiMy Profile

  30. anif
    | Reply

    Memang terkejut melihat video itu.. Sangat kejam.. Tak sepatutnya berlaku!
    anif recently posted..Menurut Kajian iPad Lebih Banyak Digunakan Di Rumah!My Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge