» » Jom Sertai Group Homeschooling Malaysia

Jom Sertai Group Homeschooling Malaysia

group homeschooling malaysia (1)

Assalamualaikum.

Homeschooling dah makin popular di Malaysia. Terutamanya di kalangan ibu-ibu muda. Saya pun dah lama minat dengan homeschooling ni. Tapi dulu susah sangat nak jumpa support group.

Dan baru-baru ini, ada satu group FB yang ditubuhkan oleh kenalan FB saya. Dalam beberapa hari je jumlah ahli group dah beribu. Masa saya tengah tulis entri ini, angkanya adalah sebanyak 7828orang!

homeschooling malaysia

Apa yang bestnya group ni? Dalam ini banyak dikongsikan aktiviti-aktiviti yang boleh dibuat dengan anak-anak di rumah. Memang rambang mata tengoknya. Ada aktiviti untuk pelbagai peringkat umur tau.

Kalau dulu saya banyak cari idea dari Pinterest. Dan kebanyakkannya dari blog-blog minah saleh. Tapi sekarang, bolehlah cari idea dari ibu-ibu Malaysia pula. =)

Dan yang menariknya, ibu-ibu ini lebih tekankan kepada Quranic Learning. Maksudnya, ajar anak kenal al-Quran dulu. Yang lain-lain itu sebagai sampingan.

InsyaAllah bila ada support group yang sangat best ini, mungkin boleh jadikan saya lebih bersemangat untuk buat aktiviti dengan anak-anak setiap hari.

Nak join tak group tu? Sila klik link ini ye : Homeschooling Genius Syurga

p/s: Saya pun ada buat group FB sendiri. Untuk saya kongsikan material-material pembelajaran yang saya dah kumpulkan selama ni. Nak join, klik sini: Didikan Anak-Anak Bermula Dari Rumah

Ok kita jumpa dalam group nanti ye! =)

9 Responses

  1. vitri
    | Reply

    dengan home schooling anak lebih mudah untuk diawasi
    vitri recently posted..Max DoorMy Profile

  2. Ainie
    | Reply

    Ya homeschooling memang baik untuk pertumbuhan kanak-kanak untuk fizikal dan mental. Yang penting mereka tidak perlu menghadapi peperiksaan yang tidak berhabisan yang boleh jadikan mereka amat benci tentang pelajaran.
    Ainie recently posted..9 Bank Malaysia Dengan Kadar Faedah BaruMy Profile

  3. Aryn Fadz Lee
    | Reply

    Memang tengah cari idea untuk homeschool anak2. Lepas ni nak join terus grup ni..tq! 🙂
    Aryn Fadz Lee recently posted..KERAP KENA ULSER? ANDA PATUT AMBIL VITAMIN C SEMULAJADI INIMy Profile

  4. Ummu Khaulah
    | Reply

    Assalamualaikum puan, suka baca blog puan dan saya baru terjumpa laman ini 🙂 Terima kasih berkongsi ilmu.
    Ummu Khaulah recently posted..Majlis perkahwinan 🙂My Profile

    • Siti Badariah Baharin
      | Reply

      Waalaikumussalam. alhamdulillah, terima kasih sudi singgah sini. salam perkenalan dari saya ye. =)

  5. Yana Yani
    | Reply

    yelah…sebelum ni tengok orang putih aje buat
    tak tahu pula kat malaysia pun ada
    Yana Yani recently posted..Blog Review | Belog Kathy R’bainMy Profile

    • Siti Badariah Baharin
      | Reply

      haa tu la kan..memang seronok bila dapat kumpul dengan ramai2 ibu yang minat buat homeschooling ni.

  6. nadiah hanum
    | Reply

    Wahhhh menarik ni! Saya suka join group2 gini..errr tolong approve yer..hehee
    nadiah hanum recently posted..BERMAIN DENGAN OPERASI TAMBAH / TOLAKMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge