» » Keburukan Bila Menggunakan WordPress

Keburukan Bila Menggunakan WordPress

Assalamualaikum.

Antara WordPress dan Blogspot, mana yang lebih best? Ini persoalan yang susah nak dijawab, sebab masing2 ada pendapat tersendiri. Macam saya dulu, memang langsung tak terfikir pun nak berhosting sendiri ni. Setakat beli domain tu, adalah. Lebih2, saya tak mahu ambil risiko.

Tapi adalah satu hari tu bila Blog Bardboo disekat, saya terus cuak dan apalagi, terus nekad nak berhosting sendiri. Mula2, pening kepala macam mana nak setup blog. Lama2, rasa best plak. Macam2 ada bila guna WordPress ni.

Tapi satu masalahnya, lagi macam2 masalah blog kita kena hadapi. Bila tersalah pilih theme, blog boleh rosak. Bila salah pilih plugin pun, benda yang sama boleh terjadi. Lagi satu bila kita update plugin, pun macam2 hal boleh jadi. Itulah yang saya hadapi minggu lepas, langsung tak boleh nak login ke blog sendiri.Β 

Terus minta pandangan dari Akak Zie Fauzi, dan dia kata dia pun pernah alami masalah yang sama gak dulu, dan dia suruh saya contact pihak hosting. Saya sebenarnya dah malu nak contact diorang ni, sebab blog asyik ada masalah je. Huhu.

Tapi tebalkan muka, dan terus hantar emel. Tak lama lepas tu, dah boleh dah login semula. Cumanya, lepasni rasa serik je dah nak update2 plugin. Tapi kalau tak update, nanti senang kena hack. Betul ke?

51 Responses

  1. syaza
    | Reply

    Setakat ni sy pernah cuba wat joomla website untuk company Luqman Herbs Centre,emmm…ingat nk explore pasal wordpress plak la lepas ni…

  2. beckhr00y
    | Reply

    tak pernah lagi bermasalah kalau update theme dan plugin
    beckhr00y recently posted..Penjelasan Wanita Rakam Video Dera BayiMy Profile

  3. sabree hussin
    | Reply

    dulu blog saya ni pun kerap bagi masalah dan tak le nak log in.. tapi rupanya bukan masalah pada blog, tapi masalah pada server hosting

    lepas tukar server, ok lah dia jadinya..

    maknanya kena contact juga servis provider, malu tolak tepi sebab kita bayar untuk perkhidmatan tu
    sabree hussin recently posted..Kategori & Bentuk-Bentuk Tawakal Umat Akhir ZamanMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      oh boleh jadi gak masalah tu dari pihak server ye…erm ok thanks for the info..lepas ni aklau ada masalah je, kenalah rujuk dengan diorang dulu..

  4. Mus
    | Reply

    kalau nak rasa kebebasan blogging kena guna selfhosted wordpress
    Mus recently posted..Anak-Anak Mandi Laut Di Pantai Tanjung AruMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      yup..memang setuju sangat2…

  5. ciksembang
    | Reply

    nak tambah sikit.. sokong macam adel cakap sekali dah pakai WP mmg dah tak nak pandang blogspot..ish mcm sombong lak kan
    ciksembang recently posted..Pengomen cun di blog Cik Sembang bulan JanMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      bukan sombong…tapi memang itu kenyataannya kan..takkan nak berpaling balik ke blogspot dah..

  6. ciksembang
    | Reply

    buat apa segan nak mtk tolong hosting.. belasah je..hehe
    ciksembang recently posted..Pengomen cun di blog Cik Sembang bulan JanMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      sebab dalam realitinya pun saya memang seorang yang penyegan..hehe..

  7. Izwan
    | Reply

    kadang2 versi plugin tak compatible dengan versi WP..tak pun crash antara plugin sendiri.. guna self host ni kena tahu banyak pasal teknikal.. kena buat sendiri..nak suruh orang kadang2 susah..
    Izwan recently posted..Nikmatnya Sambal Kicap Johor. Pernah Rasa Tak?My Profile

    • Bardboo
      | Reply

      bab2 teknikal ni yang susah tu..but i’m willing to learn…tapi perlahan2 la…kalau tak beku plak otak mak orang ni karang..hehe…

  8. adele
    | Reply

    kalau sekali dah buat keputusan utk bertukar ke wordpress mmg kita takkan kembali kpd blogspot dah..

    kalau org yg selalu puji2 blogspot lama2 dia takkan puji blogspot dah bila dah guna wordpress..betul x, betul x.haha
    adele recently posted..Baru Belajar Chatting FacebookMy Profile

  9. kakyong
    | Reply

    dah lalui dah pengalaman ni selama 7 bulan.. πŸ˜‰

    mcm2 masalah termasuk bandwidth limit exceed.. hihihii
    x de bajet nak proceed ke pakej yg lebih besor bandwidthnya.. di tambah dgn servis hosting provider yg selalu lambat respond.. (dah tweet & email), berjam2 tunggu… *tak senang hidup bila tak dpt buka blog – konon2 blogger aktif*… hihihikkk..

    both ade pro & con.. as long kita selesa & hepi.. tak sepatutnya jd masalah besor.. πŸ˜‰
    kakyong recently posted..Giveaway choco rerama biruMy Profile

  10. suri
    | Reply

    HEE dah masak bila blog cinta cll hosting..ada amsa depa tak dpt setelkan gak terkadang blogger lebih arif wordpress pun blh tahan gak mmbatu.apapun dua2 pohak mmg berusaha mmbatu tika susah..

    ada klu blg tak blh bgtu..kena sabar cri penyelesaian sgra klu tak selesai mmgtak tdo lena ar mlm tu heeee

  11. muazfaris
    | Reply

    aku masih still dengan blogspot.. rasa nak tukar ke wordpress tu ade.. tapi tunggu masa yang sesuai

    Setakat ni,just guna ape yang ade je.. hehe
    muazfaris recently posted..Pemenang DiGi iPhone 4s Nuffnang 2012 adalah milik muaz faris !! Tahniah !My Profile

  12. ohcikgu
    | Reply

    jangan malu-malu bertanya, nanti sesat jalan. hehe
    ohcikgu recently posted..Proton Terbaru – Proton P3-21AMy Profile

  13. kimmie
    | Reply

    banyak cabaran berblog ini rupanya, bila saya baca, saya mula imagine kalau saya apa saya nak buat, tak tahu la berapa lama baru settle. Setakat ini belum ada keyakinan untuk berhosting sendiri.
    kimmie recently posted..Sesuatu untuk dikongsi bersama "Kawan"My Profile

  14. Juan
    | Reply

    errr, saya nk bagi komen pon sukar juga, setakat ini, saya update theme atau plugin x pernah pon kena mcm cik bardboo kene, cuba cik senaraikan plugin yg cik gunakan mana tahu kita akan dapat lihat plugin yg x patut dipakai
    Juan recently posted..ServerFreak.com Realiti @ MitosMy Profile

  15. tuan tanah
    | Reply

    bunyi masalah itu mungkin disebabkan oleh masalah server hosting…perkara sebegini biasa dialami bagi yang menggunakan wp..
    tuan tanah recently posted..Kini Genap 10 Tahun Part 1My Profile

  16. iza
    | Reply

    Assalam…
    Baru belajar jadi tak berani nak hadapi cabaran WP.
    masih setia dgn blogspot..
    iza recently posted..Gambar Teluk Intan Fun Ride 2012.My Profile

    • Bardboo
      | Reply

      saya dulu pun memang tak berani nak tukar je worpdress ni…tapi bila dah pakai dalam beberapa bula ni, rasa best pula…cuma banyak gak la cabarannya..hehe..
      Bardboo recently posted..Keburukan Bila Menggunakan WordPressMy Profile

  17. Aizan Fahri
    | Reply

    so far, sy sangat lagi sukakan WordPress sebab functions dia hebat dan awesome, sokongan extensions/plugins melampau2 banyak. Blogspot saya tak suka, sebab rasa hidup seperti dikongkong.

    kalau tumblr, saya tak suka sangat sebab lembab semacam je. Kalau WordPress self-hosted, customize it to our likings because it is OpenSource, which is the philosophy is “it is our freedom to adjust the code as we like…”

    WordPress far omnipotent berbanding dengan CMS laen kalau nak blogging lah IMHO. Soal sekuriti, boleh consult dengan hosting provider. Dalam kes saya, DataKL.. mereka2 ni mmg helping. Haha ^^
    Aizan Fahri recently posted..Aizan’s Reaction : Jom Masuk Universiti ? Eh ?!My Profile

    • Bardboo
      | Reply

      yup bila guna wordpress ni memang dapat erti kebebasan berblog yang sebenar..hehe…tumblr? rasa macam penah create account dulu…tapi tak bukak dah pastu..hehe..
      Bardboo recently posted..Keburukan Bila Menggunakan WordPressMy Profile

  18. Azman
    | Reply

    Setakat tak pernah ada masalah macam diatas.Call jer pihak hosting dia mmg kena bagi sevis kat kita.Jgn malu2.
    Azman recently posted..AJL dan BloggerMy Profile

  19. shraqs
    | Reply

    Antara tips kalau nak update plugins:
    1. Deactivate terlebih dulu
    2. Baca pasal maklumat update di site plugin,
    3. Update
    4. Activate balik.

    Peace!
    shraqs recently posted..Di Sebalik iPhone TrademarkMy Profile

  20. zie fauzi
    | Reply

    kalau kak bab yg payah nak setel sendiri, kak contact je pihak hosting… tiap2 bulan mesti ada je masalah blog kak..terutama blog x boleh connect..selalu je jadi mcm tu… mula2 malu jgk tp lama2 peduli apa, dh blog problem… xkan nak diam je.. hehehe..
    zie fauzi recently posted..Lukisan Pasir atau Sand ArtMy Profile

  21. akubiomed
    | Reply

    Selalunya khidmat pelanggan pembekal hosting akan bantu walaupun ia bukan lah scope kerjanya.
    akubiomed recently posted..Pembuangan bayi apa kes?My Profile

  22. anastasyea
    | Reply

    Hehehe .. maaf tadi .. salah komen. Mengenai wordpress memang banyak kelebihan dan kebaikannya. Jadi kena la pandai control. Lama-lama nanti pandai la tu .. =)
    anastasyea recently posted..Keputusan Anugerah Juara Lagu 26 | Awan Nano Juara AJL 26 TV3 2012My Profile

  23. anastasyea
    | Reply

    Lagu awan nano tu memang best ! Ramai yang suka ! =)

  24. paihujey
    | Reply

    kalau paih apa2 jadi kat blog terus emel kat hosting..takde nak malu2 dah..kalau sepanjang guna wordpress ni memang tak lari lah dengan masalah blog takleh nak bukak,takleh nak login..terus rujuk dengan hosting bagi diorang yang pening kepala tolong setel masalah kita..hehe
    paihujey recently posted..Apa Pendapat Anda ?My Profile

    • Bardboo
      | Reply

      macam2 hal plak jadi bila berhosting sendiri ni..pening kepala nak pikir…kadang2 tu bila blog problem, memang terus hilang mood nak berblog..hehe…
      Bardboo recently posted..Jangan Lepaskan Peluang Ini!My Profile

  25. titan
    | Reply

    jadi, rajin-rajinlah update plugin tu ye. hehe..
    benda biasa tu.
    titan recently posted..Lelaki kacak bila senyum-senyum..My Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge