» » » Pavlova Pertamaku!

Pavlova Pertamaku!

Assalamualaikum.

Sebelum ini, asyik terliur je tengok gambar2 pavlova di blog dan facebook. Nampak macam sedap sangat2! Walaupun saya ni bukanlah jenis yang suka sangat makan manis2, tapi hati memang tertawan dngan pavlova.

Jadinya, hari Sabtu lepas terus ajak Cik Abang untuk cari bahan2 nak buat benda ini. Dalam pukul 8 malam, start buat dan siap bakar semua dalam pukul 10 malam. Tapi tak boleh makan terus, sebab kena tunggu pavlova ni sejuk dulu.

So esoknya, bangun je pagi2, terus terbayang pavlova. Macam nak meleleh2 dah air liur ni, mengalahkan orang mengandung je kan? Haha. So apalagi, teruslah menghias dengan idea yang tak berapa nak kreatif. Inilah hasilnya, taraaaa!!

Cik Abang terus potong dan rasa sikit. Reaksi dia? “Sedaplah! Hurm, memang sedaplah. Sedap!” Entah berapa kali Cik Abang asyik ulang cakap sedap. Wah kembang hidung orang yang membuatnya ni. Hehe. Lepas hantar pavlova ni sikit ke jiran depan rumah, kitorang sambung sesi makan2 dan tangkap2 gambar.

Tak sampai 10 minit, habis licin semuanya. Rasa macam nak buat lagi pun ada. Hehe. =P

34 Responses

  1. wani
    | Reply

    pavlova ni kalau tak silap dari australia..macam kuih tradisi dorang..kalau tak silap la.sebab ritu tgk junior masterchef australia pengacara cakap camtu..terliur tgk budak2 tu buat pavlova versi dorang..

    bila nak try tak tau la..tapi nampak sedap..nyum nyum!!!

  2. Resepi Pavlova Mudah | Blog Bardboo
    | Reply

    […] lama sebenarnya saya nak kongsikan cara membuat pavlova ni, tapi asyik tertanggu-tangguh je. Sebenarnya cara buat pavlova mudah je. Bahan yang diperlukan […]

  3. Bardboo
    | Reply

    saya pun tak tahu nak cakap pavlova ini apa sebenarnya…tapi bahan asas nak buatnya adalah putih telur dan gula…senang sangat2 nak buatnya…jom la buat…sedap tau! =)
    Bardboo recently posted..Saya Nak Hosting Percuma Pengendali BlogMy Profile

  4. zafina
    | Reply

    Dear..pavlova ini apa sebenarnya? Memang penah dgr ..tak penah makan..hehhe..u buat nampak sedappp..sgt …

  5. Tuan Tanah
    | Reply

    boleh order untuk tempahan nie..:)
    Tuan Tanah recently posted..Khairul Fahmi Che Mat Penjaga Gol Terbaik AsiaMy Profile

  6. Kak Long Mawar Merah
    | Reply

    Wah, dah pandai buat Pavlova tu! Kak Long tak pernah cuba lagi.
    Kak Long Mawar Merah recently posted..Harum : Wordless WednesdayMy Profile

  7. ohcikgu
    | Reply

    wahh..macam sedap aje. ni kek kerrr??
    ohcikgu recently posted..Keputusan terkini Liga Super 2012 – Selangor seri dengan Negeri Sembilan.My Profile

  8. akubiomed
    | Reply

    Pernah merasai Pavlova ketika di jamu oleh rakan ketika di Adelaide sebagai supper.:-)
    akubiomed recently posted..Wordless Wednesday – #Halimah Jongang derma darahMy Profile

  9. Denaihati
    | Reply

    buat lagi banyak2, hantar M’sia…he..he

  10. zie fauzi
    | Reply

    hari tu tengok kat blog Kak Yanmie.. hari ni blog bard plak… tengok saja2 memang terliur..nak kena buat jgk baru berenti kot rasa terliur ni.. hehe
    zie fauzi recently posted..Sakit Hati Kan Bila Jadi Macam Ni..My Profile

    • Bardboo
      | Reply

      hehe..wajib buat tu kak kalau macam tu..memang senang sangat nak membuatnya..
      Bardboo recently posted..Pavlova Pertamaku!My Profile

  11. suri
    | Reply

    klu ada amsa mahu adap lama2 depan oven hata ceruk dapor. hee..kena barg2 mencukupi mmg ada ruang ar nak mencuba masakan yg baru
    suri recently posted..Natural LoveMy Profile

  12. suri
    | Reply

    haa..mesti manis alahoo..klu manis blh kurangkan gula kan heee
    suri recently posted..Natural LoveMy Profile

  13. kimmie
    | Reply

    wah buat juga…menariknya, terus rasa nak mkn juga. Mana nak cari kat Malaysia ni
    kimmie recently posted..Harvard Business School dan GSB UKMMy Profile

  14. paihujey
    | Reply

    perghhh..tangkap leleh la yang ni..takde resipi ke kak?hehe
    paihujey recently posted..Cuba Kita RenungkanMy Profile

  15. puanbee
    | Reply

    wah dah buat juga , tk boleh jd nih ..

    bardboo awat theme tunging langgang bila tengok dengan google chrome ni ?
    puanbee recently posted..Bila Suami Diambil Orang …My Profile

  16. husnazahidi
    | Reply

    uish..sdap tuu..nak cikit..haha..
    husnazahidi recently posted..syukur alhamdulillah..19 sudahh..My Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge