Home » Artikel Umum » Doa Untuk Anak Yang Lambat Bercakap

Doa Untuk Anak Yang Lambat Bercakap

posted in: Artikel Umum | 5

Assalamualaikum.

Setiap ibubapa mesti suka melihat perkembangan anak dari saat dilahirkan. Dari saat pertama anak pandai merangkak, berjalan, dan juga bercakap. Setiap anak lain perkembangannya. Ada yang cepat, dan ada yang lambat. Ada yang cepat berjalan, tapi lambat bercakap, dan sebaliknya.

Mama pun hadapi perkara ini juga. Ammar cepat berjalan, masa dia setahun memang dah berjalan. Tapi, kebolehan bercakap lambat pula walaupun masa umur Ammar sembilan bulan, dia dah cakapAllah, Allah, Allah (Ammar cakap Allah ni berulang-ulang kali dalam masa 2-3 hari, tapi tiap kali Mama nak ambil video, Ammar akan diam). Tapi lepas dari itu, tak ada pula dengar perkataan2 lain dari Ammar.

Ammar sekarangni dah 21 bulan, dah masih belum bercakap. Mama tak adalah rasa risau pun, sebab Mama tahu perkembangan setiap anak berbeza. Dan Mama tahu Ammar faham apa yang orang cakapkan, Ammar boleh terima arahan, cuma bila nak bercakap, bahasa Jerman yang akan keluar.

Mama sebenarnya tak sabar nak dengar Ammar bercakap. Tapi nanti, mesti Mama sendiri rasa tak larat nak layan bila Ammar tak berhenti potpetpotpet. Hihi.

Ini Mama ada jumpa doa penawar untuk anak lambat bercakap yang dikongsikan di Facebook. Dan ini Mama nak kongsikan pula dengan pengunjung blog ini. Semoga perkongsian ini dapat memberi maanfaat pada kita semua, insyaAllah.

doa untuk anak lambat bercakap

Ya, Saya Nak Dapatkan Artikel Terbaru Blog Ini Terus ke Emel Saya!

5 Responses

  1. Dja@Sishaza
    | Reply

    Salam,

    Sbg ibu bapa, kita mmg akan lakukan yg terbaik utk anak2… Dlm usaha, kena ada doa. Btw, anak sis dulu pun lmbt bcakap. Dah pandai sikit, pelat pulak.. Sekarang ni, diam bila dah tido je.. :D
    Dja@Sishaza recently posted..TIPS AGAR SAMBAL BELACAN LEBIH SEDAPMy Profile

  2. Dja@Sishaza
    | Reply

    Salam,

    anak sis dulu pun lmbt bercakap. bila dah pandai bercakap, pelat pulak… skrg, bila tido jek berenti bercakap…. huhuhu
    p/s : kita as a parents mmg akan buat yg terbaek utk anak2
    Dja@Sishaza recently posted..TIPS AGAR SAMBAL BELACAN LEBIH SEDAPMy Profile

  3. Denaihati
    | Reply

    hebatlah amar, duduk perancis boleh cakap bahasa jerman…he he.
    elok sangat cuba penawar ni. mudahan dengan izinNya cepat bercakap
    Denaihati recently posted..Arsenal vs Reading dan Update Keputusan BPL 2012/13 Week #31My Profile

  4. staibaqhang
    | Reply

    betul tu.. setiap anak berbeza perkembangannya. Alif dulu cepat cakap berbanding Adib tapi Adib lebih aktif dari Alif walaupun adib lebih muda dari Alif…

    Apa yang penting kesihatan anak2 sentiasa baik
    staibaqhang recently posted..Definisi Bumiputera dan MelayuMy Profile

  5. Ummi Hanie
    | Reply

    yup betul… perkembangan setiap anak ni berbeza….

    mcm pengalaman bersalin ni juga, lain2 kan ;)
    Ummi Hanie recently posted..Update pertukaran nombor telefon di mesin ATMMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge