» » Senarai Plugins Yang Digunakan

Senarai Plugins Yang Digunakan

Assalamualaikum.

Perkara yang seronok bila menggunakan WordPress ini adalah kita dapat guna pelbagai jenis pulgins yang telah dicipta oleh orang2 kreatif di luar sana. Masa mula2 tu, memang saya teruja sangat. Install macam2 jenis plugin, kalau boleh semua jenis plugin nak cuba. Tapi lepas tu blog meragam, hah barulah mula nak menggelabah. Hehe.

Tapi sekarang kegilaan tu dah berkurang, dan buat masa sekarang saya cuma guna plugins2 di bawah ini:

  1. Ad Injection
  2. Akismet
  3. All In One SEO Pack
  4. Clicky For WordPress
  5. CommentLuv
  6. Comment Reply Notification
  7. Contact Form 7
  8. Google Analyticator
  9. Google XML Sitemaps
  10. Hotlink Protection
  11. SEO Smart Links
  12. SEO Super Comments
  13. Socialize
  14. Top Commentators Widget
  15. WP-PageNavi
  16. WP-UserOnline
  17. WP Biographia
  18. WP Realtime Sitemap
  19. Yet Another Related Post Plugins

Erk, bila dah disenaraikan, BANYAKLAH pula plugin2 yang dah di install rupanya. Huhu. Bagi yang memang menggunakan WordPress, korang rasa plugin apa yang perlu dikekalkan, dan yang mana perlu dibuang?

50 Responses

  1. kimmie
    | Reply

    setakat ni bila saya buka blog ni, cepat je loading…takde masalah. 🙂
    kimmie recently posted..Santai: Percutian di Kota Kinabalu – 3My Profile

  2. kimmie
    | Reply

    byk rupanya plugins kat blog ni, tp so far load cepat je..ok lah kan 🙂
    kimmie recently posted..Santai: Percutian di Kota Kinabalu – 1My Profile

    • Bardboo
      | Reply

      dah tukar theme baru ni, cepat lagi tak loading blog ni??

  3. Kujie
    | Reply

    banyak hari sgt nak komen entri ni tapi guna phone, susah….kurang masa beroinline kt pc

    cuba check blog dah compress ke tidak kat sini http://www.gidnetwork.com/tools/gzip-test.php

    tujuan compress adalah untuk meringankan loading pada blog

    kalau belum, pasang plugin wpCompressor – tgok perbezaan sebelum dan selepas.

    satu lagi plugin – WP Smush.it tujuan dia utk reduce file image

    senarai kt atas tu, 7 kak jie pun guna.

    opps… lagi satu, plugin utk mobile, skrg ni ramai online guna smartphone. antara plugin yg baik mobilePress

    Better WP Security, Broken Link Checker, W3 Total Cache – kak jie guna plugin ni.

    banyak pasang plugin ada juga berbahaya, bukan masalah loading tetapi masalah keselamatan blog yang diinject melalui vulnerable pada SQL , maksudnya plugin tu dah tak update, plugin itu sendiri dah ‘bocor’ tahap keselamatan. Bila plugin tu dah kena hack, blog pun akan kena.

    hot linking tak perlu pakai plugin , boleh set pada cpanel.

    giler panjang komen kak jie..maaf ye tuan rumah

    • Bardboo
      | Reply

      takpe kakjie, memang komen2 yang macam ni la yang saya nantikan..yang dapat membantu saya selesaikan masalah pening dengan plugin ni…oh kalau macam tu tak kisah la kalau plugin banyak, sebab tak ganggu loading..

      hari tu blog saya jadi masalah lepas saya update plugin..lepastu terus rasa macam tak nak update2 plugin dah..risau takut blog down lagi..huhu..

      ok nanti saya aka cuba guna plugin2 yang akak suggest kan tu..thanks.. =)

  4. lazaac
    | Reply

    sekarang ni lazaac pakai lebih dari 20 plugin… relaks jer.. hikhik…

  5. zie fauzi
    | Reply

    banyaknya plugin bard pakai… akak ni kalau lebih 10 pun da risau blog berat tp nak buat mcmana,lebih 10 pun sbb perlukan plugin tu… ada yg bard senaraikan akak tak cuba lagi.. nanti nak cuba la….
    zie fauzi recently posted..Gadget Yang TersadaiMy Profile

  6. Wan Gerrard
    | Reply

    oh banyak2 xpe ke? xtau elok ke x nak belajar2 lagi 🙂

    • Bardboo
      | Reply

      rasanya kalau banyak2 sangat tak elok kot..saya pun tengah pilih2 plugin mana yang hendak dibuang..

  7. hatiputera
    | Reply

    jangan pakai plugins yang vulnerable pada SQL injection ..kena berhati-hati jugak bila memilih plugins.Pastikan plugins sentiasa diupdate…
    hatiputera recently posted..Kepak ayamMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      macam mana nak tahu yang plugin tu vulnerable pada SQL injection atau tak?

  8. shraqs
    | Reply

    Bertukat theme ke?
    shraqs recently posted..PageRank (PR) Pertama Untuk MobilityWorldsMy Profile

  9. ProfHariz
    | Reply

    Terima Kasih Atas Perkongsian plugin2 wordpress ni. 🙂 nak tanya fungsi Hotlink Protection apa erk?

    • Bardboo
      | Reply

      hehe…sebenarnya saya pun tak tahu apa fungsinya..tengok kat satu blog ni ada suggest guna plugin ni, so saya pun guna jela.. =)
      Bardboo recently posted..Senarai Plugins Yang DigunakanMy Profile

  10. sabree hussin
    | Reply

    banyaknya plugin.. yang tak pernah dengar pun guna jugak

    ad injection tu apa kegunaan dia?
    sabree hussin recently posted..Kategori & Bentuk-Bentuk Tawakal Umat Akhir ZamanMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      tu la…tetiba rasa macam banyak sangat plak..ad injection tu untuk letak iklan kat bahagian mana2 yang kita suka..senang gak bila guna plugin tu…
      Bardboo recently posted..Senarai Plugins Yang DigunakanMy Profile

  11. Mus
    | Reply

    try P3 – Plugin Performance Profiler
    boleh check plugins mana yang sebabkan loading blog lambat
    Mus recently posted..Anak-Anak Mandi Laut Di Pantai Tanjung AruMy Profile

  12. hatiputera
    | Reply

    boleh tahan banyaknya plugin,,,kalau loading tak berat tak pe,,,
    hatiputera recently posted..Hidupan aneh di laut dalamMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      setakatni saya rasa macam loading tak berat…tapi tak tahulah kalau bagi pendapat orang lain loading blog ni berat plak ke..

  13. ciksembang
    | Reply

    akismet kena kekal
    comment luv tu ikut hati la.. kalau suka orang tinggalkan backlink boleh lah kekalkan
    ciksembang recently posted..Pengomen cun di blog Cik Sembang bulan JanMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      saya suka commentluv..kalau pergi komen blog orang pun, suka sangat kalau tuan empunya menggunakan plugin commentluv…

  14. Harfiz Perniagaan Internet
    | Reply

    Saya pakai blogspot je… hehehe

    p/s: Terasa nak bertukar ke WP jgak satu masa nanti… 🙂
    Harfiz Perniagaan Internet recently posted..Komisen Affiliate Produk Fizikal – Buat Duit dengan AffiliateMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      tukarlah ke wordpress…mesti takkan menyesal nanti..

  15. Juan
    | Reply

    saya pon pakai plugin sehingga 14 plugin, akan tetapi senarai plugin diatas hampir 70% saya tidak menggunakannya
    Juan recently posted..Mee BandungMy Profile

    • Bardboo
      | Reply

      ehh, banyaknya yang tak sama…agak2nya juan pakai plugin apa ya? kongsi kan la sikit..hehe.

  16. Izwan
    | Reply

    tweak SEO betul ni..
    Izwan recently posted..Nikmatnya Sambal Kicap Johor. Pernah Rasa Tak?My Profile

  17. Affuan
    | Reply

    Eh, Jetpack tade? Ce cuba. From Automattic itself. Best.

    • Bardboo
      | Reply

      jetpack tu guna untuk apa?
      Bardboo recently posted..Salji Turun di ToulouseMy Profile

      • Affuan
        | Reply

        Banyak set plugin ada dalam Jetpack tu. Nak list pun banyak sangat. Ce try dulu. 🙂
        Affuan recently posted..KicapMy Profile

        • Bardboo
          | Reply

          ok dah try…memang best jetpack tu..thanks ye!

  18. muazfaris
    | Reply

    tapi ade jugak kan plugin yang berbayar kan??
    muazfaris recently posted..Segmen | Sejak hari tu , saya mula sedar siapa sayaMy Profile

  19. Firdaus
    | Reply

    terlebih dahulu nak komen bahawa blog ni sangat cantik dan simple. banyak juga plugin yang digunakan tapi takpe la selagi tak lebih 20. kalau banyak sangat nanti cpu resource jd tinggi
    Firdaus recently posted..Header Baru Untuk BlogMy Profile

  20. titan
    | Reply

    pehh, banyaknya plugin dia guna..
    titan recently posted..Komisen ke 11 dari 701panduanMy Profile

  21. akubiomed
    | Reply

    Kalau guna theme Thesis banyak plugin yang berkaitan SEO boleh dikurangkan secara dramatik. 🙂
    akubiomed recently posted..Projek hujung minggu – DIY Photography Mini StudioMy Profile

  22. adele
    | Reply

    wah,mmg byk jgk tu..hmm..sy pun tak tau plugin mana yg harus dibuang..cuba google rasanya byk entri yg recommend plugin mana yg patut ada dlm blog wordpress.. 😀
    adele recently posted..Baru Belajar Chatting FacebookMy Profile

  23. Azman
    | Reply

    Banyak nyer plugin guna..tak berat ke blog?
    Azman recently posted..Masalah Pada Bateri Samsung Galaxy Tab P-1000My Profile

  24. suri
    | Reply

    takat ni mana pilih atas tu mmg ada tapi komen luve cam megong jer…hee..

  25. suri
    | Reply

    hai…

    Akismet
    CommentLuv
    Comment Reply Notification
    Top Commentators Widget

    lain2 lupe tak ingt heeee

Leave a Reply

CommentLuv badge