» » Tutorial – 4 Perkara Wajib Elak Dalam Blog

Tutorial – 4 Perkara Wajib Elak Dalam Blog

~SILA KLIK TAJUK ENTRY UNTUK KOMEN~

Psssstttt…Sebelum start masuk entry betul…Just nak tanya..OK tak layout baru blog ni? Aku tukar lagi, sebab dah bosan dengan yang lama..Kalu dulu kaler pink, now kaler purple plak..Oh dah macam tema kahwin hari tu plak: PINK PURPLE… =)

Aku rasa macam terpanggil plak nak tulis pasal benda ni..Benda ni dah banyak kali kot orang post…Tapi bila aku buat blogwalking, still banyak lagi blog2 yang buat benda yang sama..Mungkin ni blog2 baru yang masih belum tahu atau belum pernah baca tentang benda ni..So aku just nak share balik apa yang aku dah pernah baca sebelum ini, dan aku praktikkan..Tak ada gunalah ilmu tanpa amal, betul tak? So harapnya entry ni dapat membantu korang gak.. =)

Ok first of all..Korang buat blog mestilah ada harapan yang orang akan datang menjengah blog korang dan lepastu datang gak lagi banyak2 kali, kan? Untuk tarik orang datang blog korang, blog korang wajib tak ada perkara2 di bawah, OK?

1) WORD VERIFICATION:
Apa benda ni? Alah, ni benda yang bila korang dah taip komen dan bila nak post, kena taip perkataan yang dikeluarkan. Contoh macam kat bawah ni:

Payah kan? Dah la penat taip komen, pastu nak taip benda ni lagi..Huhu…So macam mana nak hilangkan? Pergi ke dashboard > setting > comments > skroll ke bawah sampai jumpa macam dalam gambar bawah ni dan klik NO ok? DONE!

2) LAGU AUTOPLAY:
Hah yang ni lagi bahaya..Boleh menyumbang kepada tahap mati mengejut..Sebab apa? Orang kan suka bukak laptop sambil dengar2 lagu..Takpun dengar bacaan Al-Quran ke..Sekali bila klik je blog korang terus keluar lagu yang membingitkan telinga..Tak ke naya namanya? Boleh je nak letak lagu…Tapi jangan buat lagu tu autoplay (main sendiri) yer…

3) BLOG OBESE:
Jangan ingat benda hidup je mengalami masalah obese ni..Blog pun boleh tau..Blog menjadi obese bila korang letak macam2 widget yang tak perlu kat blog korang..Mak aih, jenuh den nak menunggu habis loading dik oi..Bila lambat loading, itu maksudnyablog korang dah terlalu berat…Ada caranya macam mana nak check berat blog korang..Tapi aku lupalah..Nanti bila jumpa aku akan letak di blog ni yer…

4) TULISAN “RAINBOW”:
Kenapa aku cakap tulisan rainbow? Sebab entry nya kalau boleh nak guna semua kaler yang wujud dalam dunia ni..Bayangkanlah!! Dahla macam2 kaler, ada besar, ada kecik, ada plak tu terbalik atas ke bawah..Haish, macam2 hal…

Dah baca? Nak ikut tak? Aku tak paksa korang ikut..Kalau orang memang buat blog hanya untuk diri sendiri je yang abca, teruskan.. ^_^
Happy blogging everyone!!!

Sumber gambar: Google

Leave a Reply

CommentLuv badge