» » Tutorial – Cara Ukur Berat Blog

Tutorial – Cara Ukur Berat Blog

~SILA TEKAN TAJUK ENTRY UNTUK KOMEN~

Salam…Rasanya dah ramai yang tahu tentang nak ukur berat blog ni…Tapi seperti yang aku dah janjikan dalam entry ‘4 Perkara Wajib Elak Dalam Blog‘ ini, blog yang ‘obese’ perlu dielakkan..So untuk tahu samaada blog kita terlebih berat (lambat loading), kita kenalah check beratnya..Terutama sekali selepas mengedit blog dan menamah bermacam2 widget di dalam blog…

Kat sini aku tempelkan dua web yang boleh digunakan untuk ukur berat blog:

(1) iWEB TOOLS:

Senang je nak guna..Just klik link ini, dan isi URL blog korang dalam kotak tu..Boleh isi sampai 10 URL tau…Manalah tahu korang memang ada 10 blog ke…huhu..

(2) PINGDOM

Klik sini un tuk pergi ke website Pingdom ni…Ok?
Jum sama2 ukur berat blog masing2…Oh jangan lupa timbang berat tuan punya blog sekali yer…Pastikan BMI korang berada dalam range normal… ^-^

2 Responses

  1. padin
    | Reply

    hehe boleh juga guna http://gtmetrix.com

Leave a Reply

CommentLuv badge